In mijn artikel van 13 juni wordt uitgelegd welke functie de REM-slaap heeft en waarom mensen met depressieve klachten een langere REM-slaap hebben.

Een langere REM-slaap kost relatief veel energie en daarom wordt je vermoeid wakker. Een groot kenmerk van mensen met depressieve klachten.

Ook is uitgelegd dat wij dromen in onze REM-slaap.

Waarom dromen wij dan en wat gebeurt er dan zal je je afvragen?

Dromen is onze zwaarste trancestaat. Trance is iets wat veel geassocieerd wordt met hypnose. Met Rasta Rostelli die je dingen laat doen zonder dat je beseft dat je dat doet.

Het mooie is dat wij allemaal verschillende keren per dag in trance zijn. Dagdromen is een mooie. Wanneer je een bepaalde film kijkt die je boeit, ben je in trance. Je vergeet de wereld voor even om je heen.

In je droom verwerk je niet uitgekomen verwachtingen die je de dag ervoor of meerdere dagen ervoor gecreëerd hebt. Er is een verwachtingspatroon ontstaan die voor arousal, voor opwinding of emotie heeft gezorgd. Een kenmerk van mensen met een depressie is dat er veel negatieve verwachtingspatronen (beren op de weg) worden gecreëerd die gedeactiveerd worden tijdens je REM-slaap. Tijdens je droom wel te verstaan.

Die functie is essentieel voor ons functioneren. Dromen zorgt er voor dat je je zorgen, arousals en emoties  verwerkt om je mentaal weer voor te bereiden voor de dag die komen gaat. Dat gebeurt in beelden. Wanneer je je een droom nog voor je kunt halen, weet dan dat deze beelden altijd metaforisch in je geheugen zitten.

Arousals en emoties worden metaforisch verwerkt in je droom. De reden hiervoor is logisch. Indien je je emotie op dezelfde manier herbeleeft tijdens je droom dan verdubbel je je emoties waar je juist vanaf moet om in staat te zijn weer fris aan de nieuwe dag te beginnen.

Er is altijd wel iets anders dan de werkelijkheid in je droom. Vaak herinneren we nog personen in onze droom en dan is bijvoorbeeld de omgeving anders dan waar je in werkelijkheid bent geweest.

Als je je droomt kunt herinneren, neem dat dan mee wanneer je besluit om therapie te volgen bij Elementis-counseling. Je droom kan waardevolle informatie en inzichten opleveren waar je je bijvoorbeeld overdag zorgen over maakt.

Wanneer je deze ervaring wilt delen met mij, maak dan vrijblijvend een afspraak met mij https://elementis-counseling.nl/contact/

Ten slotte wens ik alle vakantiegangers veel droomplezier toe: free up your brains nu je weet wat de functie er van is.

Please follow and like us: