Integrale Systemische Gezinstherapie

Wat is Integrale Systemische Gezintstherapie?

Vaak wordt er binnen de Jeugdhulpverlening een casus behandeld wat alleen gericht op het gedrag van het kind of jong volwassene. Met behulp van de integrale systemische aanpak wordt niet alleen naar het kind gekeken, maar wordt het gezin als geheel onder de loep genomen waarbij (biologische) ouders ook een rol krijgen in het behandelplan. Dus geen eilandjeswerk, maar een integrale aanpak.

Het kind/jong volwassene of gezin staat bijvoorbeeld voor de volgende uitdagingen:

  • Ik wil geholpen worden met mijn boosheid en/of woedeaanvallen;
  • Mijn ouders liggen in (vecht)scheiding, daar heb ik last van. Hoe kan ik daarmee omgaan?
  • Ik wil graag werken aan mijn zelfvertrouwen;
  • Hoe kom ik van mijn trauma en/of angststoornis af;
  • Ik ben aan het zorgen voor mijn ouders, maar wil kind zijn (parentificatie).

In deze gevallen bent u aan het juiste adres en kijk ik verder, integraal met een systemische aanpak.

 

 

Aanpak

Eerst wordt gewerkt aan een vertrouwensband en kijken wij over en weer of er een klik ontstaat.

Integraal worden de behoeften van ieders gezinslid in kaart gebracht. Waar zit de behoefte precies? Dat kan bijvoorbeeld gebrek zijn aan veiligheid, aandacht of gewoon dat ouders niet precies weten hoe ze het beste hun zoon of dochter kunnen opvoeden. Vaak worden negatieve patronen (onbewust) doorgegeven van ouders op kind wat generaties doorgaat. Mooi moment om die ketting te doorbreken!

Ik maak bijvoorbeeld gebruik van de volgende aanpak en technieken

  • Familieopstellingen
  • Reflectie gedrag en uitspraken van ouders op kind
  • In kaart brengen quadranten-model waarbij kwaliteiten, valkuilen, allergieën en ontwikkelpunten in kaart worden gebracht en opties en acties overeen worden gekomen verandering te brengen in de huidige situatie
  • Verwerken van gebeurtenissen uit het verleden en nieuw gewenst gedrag inoefenen.

Resultaat

Het resultaat is dat het gehele gezin bewust is geworden van zijn/haar gedrag, hoe dat de ander beïnvloedt en wat je kunt doen om dit patroon te doorbreken. Als er behoefte ontstaat om te werken aan nare herinneringen-gebeurtenissen uit het verleden zodat je daar voortaan rustiger op terug kan kijken dan kan dat ook. Dat voorkomt bijvoorbeeld angstgedrag van ouder op kind en kan zomaar een angststoornis voorkomen bij het kind of jong volwassene.