Tandartsvrees

Tandartsvrees

Symptomen en gedrag

Sommige mensen vinden dit vreselijk. U ook? Hebt u tandartsvrees? De avond er voor zie je al precies de beelden voor je wat er gaat gebeuren. Die beelden van wat er eventueel voor ingreep zou kunnen gaan plaatvinden, doet de angst en vrees toenemen. Je slaapt daardoor slecht. Het beeld dat er mogelijk een boor richting u kies gaat, doet je angst inboezemen. Je ligt verstijfd op de stoel en de tandarts kan zijn gang gaan zonder dat je er vat op hebt. Je verliest de controle over de situatie. Je zult het toch moeten loslaten…

Nu voel je de angst ook in je lichaam. Je ademhaling versneld zich. Je voelt je alsof je je door een tunnel beweegt zonder er uit te kunnen komen. Je focust je alleen nog maar op wat er eventueel zou kunnen misgaan. Je merkt dat je oksels nat zijn.

Eigenlijk wil je voortaan naar de tandarts gaan zonder deze angst. Deze angst heeft vrijwel altijd een (on)bewuste oorzaak. Ik heb cliënten gehad die deze angst hebben ontwikkeld omdat bijvoorbeeld uitspraken van de tandarts zo diep bij je binnendrongen zoals “je hebt een erg slecht gebit” of “maak je maar geen zorgen” terwijl er als een soort slager tekeer werd gegaan in je mond.

Andere oorzaak voor de angst kan zijn dat je bang bent voor de pijn. Je bent bijvoorbeeld niet goed verdoofd geweest. Het boren kan je enorm pijn hebben gedaan of er is verkeerd geboord waardoor er opnieuw geboord moest worden.

Wat wij doen en hoeveel sessies?

Wil je af van deze specifieke fobie af? Dan kan binnen 4 tot 6 sessies. Het gevolg is dat je je nare herinnering en vrees verwerkt hebt met het resultaat dat je zonder angst voor de rest van je leven naar de tandarts kunt. Want je gebit is toch wel erg belangrijk.

Herken je dit en wil je effectieve therapie en wil je op maat worden geholpen waarbij ik echt de tijd voor je neem? Neem dan vrijblijvend contact op.

 

Herken je het volgende?

  • Acute stress
  • Versnelde hartslag
  • Versnelde ademhaling, hyperventilatie
  • Vermijding van stressobject of situatie
  • Herkenning dat de stress onredelijk hoog is
  • Droge mond
  • (Acuut) zweten