Soorten therapie

Er bestaan wel 400 soorten verschillende therapieën, Elementis-counseling werkt met twee vormen van therapie: Human Givens en EMDR. Twee bewezen en wetenschappelijke onderbouwde vormen van therapie voor snelle en effectieve therapie.

 

Human Givens Therapie

Human Givens therapie vind haar oorsprong binnen de UK en heeft een holistische benadering. Dat betekent in feite dat we de client integraal behandelen, met andere woorden: wij counselen de gehele persoon en niet alleen de klacht.

Deze mooie holistische benadering maakt het daarom mogelijk vele vormen van psychische klachten te kunnen behandeling zoals depressie, burn-out, trauma, angststoornissen en verslaving.

Human Givens therapeuten werken altijd vanuit een effectief protocol.

Wij kijken op een effectief manier welke emotionele behoefte er niet of niet voldoende vervuld wordt. Deze behoeften zijn:

  • Veiligheid (voel jij je veilig thuis, op school of werk?)
  • Ontvang jij genoeg aandacht en geef jij voldoende aandacht aan anderen? Is dat in balans?
  • Voel jij dat je genoeg controle en autonomie hebt over je leven?
  • Heb je connectie met een bepaalde community waarin je je thuis voelt en gewaardeerd wordt?
  • Heb je genoeg tijd en ruimte om eens tot jezelf te komen?
  • Heb je een bepaalde status bereikt dat erkend wordt door je (directe) omgeving?
  • Bereik je dingen in het leven die je wilt bereiken? Heb je daar de benodigde competenties voor?
  • Word je mentaal en fysiek op een zodanige manier uitgedaagd waardoor je het gevoel krijgt met nuttige dingen bezig te zijn?

Deze emotionele behoeften vormen tezamen met onze aangeboren kwaliteiten de basis van het Human Givens gedachtegoed. Onze kwaliteiten die wij hebben meegekregen zijn onze lange termijn geheugen, empatisch vermogen, verbeeldingskracht waardoor we op een creative manier problemen kunnen oplossen, een rationeel brein, het vermogen om even een stap terug te nemen en dingen objectief te kunnen benaderen en een dromend brein waarmee wij onverwerkte emoties van voorgaande dagen metaforisch verwerken zodat wij weer fris met de nieuwe dag kunnen beginnen.

 

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. EMDR wordt toegepast middels een geprotocoleerde aanpak.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in je leven. Meestal verwerk je deze ervaring op eigen kracht, maar het kan ook voorkomen dat je psychische klachten ontwikkelt. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Met andere woorden, er is sprake van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS).

De afleidende stimuli, de sets van oogbewegingen, zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt voor jou dus steeds makkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner.

Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.